Impellerpomp

De meest gebruikte pomp in het zeewater koelsysteem op jachten is de impeller pomp. Deze valt onder de zogenaamde verdringerpompen. Het grote voordeel van dat type pomp is dat hij zelf aanzuigend is. Dit betekend dat hij bij een leeg koelwatersysteem de lucht in de leiding weg kan pompen en daarmee zelf het water aanzuigt.

De impeller is een schoepenrad gemaakt van rubberachtig materiaal. De stand van de zachte schoepen wordt tijdens het draaien in de pomp veranderd, waardoor een zuigende en persende werking wordt gecreëerd die het water verpompt.

Het jaarlijks inspecteren/vervangen van de impeller voorkomt veel problemen tijdens het vaarseizoen. Het demonteren van een impeller gebeurt het liefst met een daarvoor bestemde impeller trekker. Verwijder de impeller niet door deze er uit te wrikken met een schroevendraaier. Dit lijkt een prima oplossing, maar meestal beschadigt de schroevendraaier het pomphuis.

Controleer na het verwijderen van de impeller de binnenkant van het deksel en de binnenkant van de pomp. De impeller is van zacht materiaal gemaakt, maar na verloop van tijd komen er toch slijtage strepen in het hardere materiaal van de pomp. langs deze strepen kan lekkage ontstaan waardoor de pomp minder water verpompt en misschien zelfs niet meer zelf aanzuigend is. Ook zitten er vaak scherpe randjes aan waardoor de nieuwe impeller beschadigd wordt.

Controleer of de pomp tijdens bedrijf niet lekt langs de as of het deksel.

Lekt uw impellerpomp of zuigt de impellerpomp moeilijk of geen water aan?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De waardering van www.enginepartsntools.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 75 reviews.